in

LEGO poppetjes

LEGO poppetjes zijn voor veel kinderen het leukste onderdeel van LEGO. En niet alleen voor kinderen, ook volwassene zijn gek op LEGO poppetjes, die eigenlijk minifiguren of minifigs heten. Wij vertellen je graag wat meer; lees je mee?

LEGO poppetjes

LEGO Minifigs, zo worden ze internationaal genoemd. Ze bestaan uit een onderlijf met twee beweegbare benen, een bovenlijf, 2 losse armen uit één stuk, 2 losse handen (meestal geel) en een hoofd met een gezicht. De benen, het heupgewricht, het bovenlijf en de armen kunnen verschillende kleuren hebben. Het bovenlijf is vaak bedrukt om kleding na te bootsen. Om de minifiguren aan te kleden zijn in de loop der tijd heel veel verschillende artikelen ontwikkeld, zoals baarden, hoeden, helmen, zuurstofflessen, schilden, capes en zwemvliezen. Daarnaast is er een grote hoeveelheid objecten zoals scheppen, bezems, zwaarden, speren en geweren.

Geschiedenis

In 1975 werden de eerste minifigs gebruikt. Deze waren op dezelfde schaal als de huidige minifigs maar waren meer gestileerd. Het hoofd had geen gezicht, de armen waren onderdeel van het bovenlijf en het onderlijf bestond uit één geheel. In 1978 kregen de minifigs een eenvoudig gezicht bestaande uit twee stippen als ogen en een boogvormige lijn als mond. Vanaf 1989 kregen de minifig-hoofden een gezicht met een bepaald karakter. De piraten-minifigs beschikten vanaf dit jaar ook over een houten been of een haak in plaats van een hand. Lees nog meer over de geschiedenis van de bijzondere minifiguren.

LEGO Minifigures sparen

Sinds een aantal jaren kun je ook LEGO Minifigures sparen met een speciaal thema. In ieder zakje zit dan een minifig en natuurlijk weet niet niet van te voren welke er zijn. Heb je een dubbele, dan kun je met je vriendjes en vriendinnetjes ruilen en dat maakt het extra spannend. Ieder jaar zijn er een aantal series, inmiddels zitten we op serie 22. Ook zijn er veel series met speciale thema’s, zoals Disney, Simpsons, Looney Tunes en Harry Potter. De nieuwste serie hiervan is LEGO® Minifiguren Marvel Serie 2.

Leuk om te weten

  • Bekijk hier hoe de hoofdjes van de minifigs gemaakt worden
  • Het Duitse voetbal team uit 2016 heeft zijn eigen LEGO minifigs
  • De minifigs in de Friends serie zijn anders, omdat uit onderzoek is gebleken dat zij liever met poppetjes spelen die meer lijken. Ze heten ook geen minifigs genoemd, maar minidolls.
  • Op 28 januari 2008 vierde LEGO zijn 50ste verjaardag. Daarvoor werden er minifigs van popsterren gemaakt. Het waren Amy Winehouse, Madonna en Cliff Richard.
  • Sinds 2016 is er ook een minifig van een poppetje in een rolstoel.
  • Er worden jaarlijks meer dan 750 miljoen figuren gemaakt, dit zijn er meer dan 23 per seconde!
  • Er zijn op het moment meer LEGO-minifiguren dan mensen op de wereld.
  • Kapitein Red Beard was in 1989 het eerste figuur met een ander gezicht, zo had hij vanzelfsprekend een rode baard en een ooglapje

Creatief met Lego poppetjes

  • Er zijn veel instagram accounts waar foto’s worden gemaakt met de minifiguurtjes, zo leuk om te zien!
  • Lees hier meer over Lego minifigurenfotografie

 

4+ plus lego

LEGO voor beginners: 4+

Waterpret met Sophie