fbpx

LEGO Adviesleeftijd

LEGO en de adviesleeftijd; iets waar wij veel vragen over krijgen. Ben je benieuwd hoe het zit en wat de laatste wijziging van LEGO is? Lees dan snel verder.

Duplo

De adviesleeftijd van Duplo is vanaf 1,5 jaar tot 5 jaar. In de winkel merken wij dat er weinig kinderen tot 5 jaar met de Duplo spelen; veel kinderen gaan eerder over naar de andere thema’s. Vooral als er een grotere broer of zus is, dan lonken de andere thema’s al snel. LEGO speelt hier wel op in, door ook andere thema’s aan te bieden bij LEGO Duplo, zoals de prinsessen en Spiderman.

4+ LEGO

Een aantal jaren geleden introduceerde LEGO een nieuw thema, LEGO Juniors. Sinds 2019 is dit geen apart thema meer, maar zijn er speciale 4+ sets. Deze sets hebben grote snelstart elementen maken het mogelijk om snel te bouwen, zodat er veel tijd overblijft om te spelen. Ideaal voor kinderen die van DUPLO over willen stappen op de kleinere LEGO steentjes, maar nog niet zoveel geduld kunnen opbrengen voor een uitgebreid bouwwerk.
Met LEGO 4+ kunnen kinderen eenvoudig en intuïtief direct aan de slag met de bouwstenen. Vanaf nu vind je deze sets dus tussen de favoriete thema’s van jouw kinderen.

Wijziging adviesleeftijd

Misschien is het je al opgevallen, vanaf 2019 heeft LEGO een andere manier om de adviesleeftijd aan te geven. Stond er voorheen een ‘vanaf’ en ‘totenmet’ leeftijd op de set; vanaf nu staat er alleen een ‘vanaf’ leeftijd op de set. Dus 5+, 7+, 8, 12+ en ga zo maar door.

Vanaf welke leeftijd zelfstandig bouwen

Als het aan sommige ouders ligt, dan zullen kinderen nooit helemaal zelfstandig kunnen bouwen haha, want dan mogen zij het zelf blijven doen 😉 In werkelijk is het natuurlijk heel verschillend. Sommige kinderen van 3 zetten al een setje van 6+ in elkaar, andere kinderen blijven er moeite mee houden. Aan de ene kant heeft dit te maken met interesse; aan de andere kant hoeveel inzicht je er in hebt. Feit is dat kinderen er steeds beter in worden naar mate ze vaker met LEGO bouwen.

Ons advies

Ons advies wat betreft de adviesleeftijd; kijk vooral naar jouw kind. Als een kind een set heel leuk vind, maar als hij net wat boven de adviesleeftijd, dan is het vaak geen probleem. Misschien vind je het zelf ook wel leuk om mee te bouwen; kinderen vinden dit vaak heel fijn! Als een set te laag qua leeftijd is, dan hoeft dit ook geen probleem te zijn. Een andere set kan dan misschien wat meer uitdaging qua bouwen geven; met deze set wordt dan misschien juist weer veel meer gebouwd!