in

De LEGO Adviesleeftijd; dit moet jij weten!

LEGO adviesleeftijd

LEGO en de adviesleeftijd; iets waar wij veel vragen over krijgen. Ben je benieuwd hoe het zit en wat de laatste wijziging van LEGO is? Lees dan snel verder.

Duplo

De LEGO Adviesleeftijd van Duplo is vanaf 1,5 jaar tot 5 jaar. In de winkel merkten wij dat er weinig kinderen tot 5 jaar met de Duplo spelen; veel kinderen gaan eerder over naar de andere thema’s. Vooral als de kleine een grotere broer of zus heeft, dan lonken de andere thema’s al snel. LEGO speelt hier wel op in, door ook andere thema’s aan te bieden bij LEGO Duplo, zoals de prinsessen en Spiderman.
Vaak zie je ook dat papa en mama graag helpen en dan liever met een andere thema bouwen.
Maar Duplo blijft aantrekkelijk, ook voor oudere kinderen! Vooral omdat je er makkelijk grote dingen mee bouwt, bijvoorbeeld een hele hoge toren of zelfs een Eiffeltoren van Duplo. En de Duplo trein, daar blijven kinderen jarenlang gek op! Die is makkelijker te bedienen voor kleine kinderen en je hebt hem zo weer opgezet. Vaak spelen kinderen hier nog jaren mee, dus ook na de LEGO Adviesleeftijd.

4+ LEGO

Een aantal jaren geleden introduceerde LEGO een nieuw thema, LEGO Juniors. Sinds 2019 is dit geen apart thema meer, maar zijn er speciale 4+ sets. Je herkent ze omdat er groot 4+ op de doos staat; in een rood vlak.
De 4+ sets hebben grote snelstart elementen maken het mogelijk om snel te bouwen, zodat er veel tijd overblijft om te spelen. Ideaal voor kinderen die van DUPLO over willen stappen op de kleinere LEGO steentjes, maar nog niet zoveel geduld kunnen opbrengen voor een uitgebreid bouwwerk. Dit kan voor kinderen vanaf 3.5 jaar zijn, maar ook voor kinderen waarvan de fijne motoriek gewoon wat minder goed is.
Met LEGO 4+ kunnen kinderen eenvoudig en intuïtief direct aan de slag met de bouwstenen. Vanaf nu vind je deze sets dus tussen de favoriete thema’s van jouw kinderen.

Vanaf welke leeftijd zelfstandig met LEGObouwen

Als het aan sommige ouders ligt, dan zullen kinderen nooit helemaal zelfstandig kunnen bouwen haha, want dan mogen zij het zelf blijven doen 😉 In werkelijk is het natuurlijk heel verschillend. Sommige kinderen van 3 zetten al een setje van 6+ in elkaar, andere kinderen blijven er moeite mee houden. Aan de ene kant heeft dit te maken met interesse; aan de andere kant hoeveel inzicht je er in hebt. Feit is dat kinderen er steeds beter in worden naar mate ze vaker met LEGO bouwen. Laat ze niet gelijk een set bouwen die te moeilijk is, waarvan de adviesleeftijd te hoog is. De kans is groot dat ze gefrustreerd raken, het overzicht kwijt raken en het bouwen niet meer leuk vinden. Liever dat ze eerst een paar keer heel gemakkelijk een LEGO setje in elkaar zetten en daarna meer uitdaging zoeken.

Wijziging LEGO adviesleeftijd

Misschien is het je al opgevallen, vanaf 2019 heeft LEGO een andere manier om de adviesleeftijd aan te geven. Stond er voorheen een ‘vanaf’ en ‘totenmet’ leeftijd op de set; vanaf nu staat er alleen een ‘vanaf’ leeftijd op de set. Dus 5+, 7+, 8, 12+ en ga zo maar door. Voor de moeilijkheid van de sets maakt dit natuurlijk helemaal niets uit. Toch merk je dat ouders en kinderen er soms wel anders naar kijken.
Een set dit eerst 7-12 jaar was, was voor iemand van 10 jaar nog gewoon interessant. Voor iemand van 12 jaar of ouder al wat minder.
Dezelfde set die nu als advies 7+ heeft, lijkt soms minder interessant voor iemand van 10 jaar. Omdat het kind wel 3 jaar ouders is dan de 7+. Maar het is dus gewoon dezelfde set!

Ons advies

Ons advies wat betreft de LEGO Adviesleeftijd; kijk vooral naar jouw kind. Als een kind een set heel leuk vind, maar als hij net wat boven de adviesleeftijd, dan is het vaak geen probleem. Misschien vind je het zelf ook wel leuk om mee te bouwen; kinderen vinden dit vaak heel fijn! Als een set te laag qua leeftijd is, dan hoeft dit ook geen probleem te zijn. Een andere set kan dan misschien wat meer uitdaging qua bouwen geven; met deze set wordt dan misschien juist weer veel meer gespeeld!

LEGO zomer bingo

Speelgoed