Web Analytics Made Easy - Statcounter

LEGO trein; dit zijn de huidige treinen in de collectie! Heel veel mensen hebben er één en iedereen heeft er wel eens mee gespeeld. De eerste LEGO trein is van 1966 en blijft razend populair! De treinen kun je verdelen in verschillende groepen. Lees hieronder de geschiedenis.

Nieuwste LEGO treinen

Op dit moment zijn er twee treinen in de collectie van LEGO City; de Passagierstrein en de 60198 Vrachttrein.
De LEGO City passagierstrein uit 2018 bevat 4 LEGO minifiguren: 2 passagiers, een treinbestuurder en een treinconducteur. De locomotief kun je met een afstandsbediening bedienen; er zijn maar liefst 10 snelheden. Deze leuke elektrische speelgoedtrein heeft ook een bistrowagon met een afneembaar dak en tafels en een passagierswagon met een afneembaar dak, stoelen en tafels.
De vrachttrein uit 2018 is wat duurder, maar ook een stuk uitgebreider. De set heeft 6 minifiguren: 4 treinmedewerkers, een beveiligingsmedewerker en een boef. Ook zit er een wagon bij, voor boomstammen, een kraanwagon met een draaibare en uitschuifbare arm en een containerwagon met 2 containers met laadhaken op het dak en ruimte voor pallets. En meer; een geldtransporttruck met te openen deuren en een werkende vorkheftruck met een te openen rolkooi.
Deze set heeft ook meer rails; een ovale baan met 16 gebogen railelementen, 16 rechte railelementen en een wissel met hendel.
[adace_shop_the_post ids=”6093,6071″ id=”1638219493347″]

Extra’s erbij kopen

Naast de treinenset kun je altijd extra rails kopen of vragen op jouw verlanglijstje. Van rails kun je nooit genoeg hebben! Ook kun je extra wissels kopen.

Vorige collectie treinen

Deze treinen zijn inmiddels helaas niet meer in de collectie. Je kunt ze soms nog wel kopen, maar hou er dan wel rekening mee dat de prijzen dan een stuk hoger zijn dan de adviesprijs. De 60051 LEGO© City Hogesnelheidstrein, de 60098 LEGO City Zware Goederen Vrachttrein en de 60052 LEGO City Vrachttrein. Deze sets zijn inmiddels allemaal uit de collectie. Wellicht dat je er nog wel eentje op de kop kunt tikken, maar let goed op de prijs.

Power Functions (2010-2019)

Power Functions is een systeem dat ontwikkeld is door LEGO om via infrarood afstandsbediening verschillende elementen aan te sturen. De belangrijkste toepassing is het aansturen van motoren maar ook verlichting kan aangestuurd worden.
Het systeem bestaat uit een afstandsbediening met twee bedieningshendels die beide drie standen kennen (neutraal, voor, achter). De afstandsbediening kan gebruikmaken van vier kanalen zodat vier ontvangers aangestuurd kunnen worden, op alle kanalen kunnen twee functies aangesloten worden. Voor de treinen wordt er een afstandsbediening met twee draaiknoppen gebruikt deze kent in totaal veertien standen, zeven vooruit en zeven achteruit en er zit een stopknop op, ook deze afstandsbediening kan vier kanalen en twee functies per kanaal aansturen. In het aan te sturen object wordt een batterijhouder met aan/uitschakelaar ingebouwd. Via een kabel wordt elektrische energie geleverd aan een infrarood-ontvanger die na ontvangst van een signaal het aangesloten object (motor, lampje) inschakelt.

Infraroodbesturing (2006-2010)

Om de bediening nog eenvoudiger te maken is in 2006 een afstandsbediening (infrarood) geïntroduceerd. Hiermee is de stroomvoorziening weer terug bij het oude systeem van een batterijhouder die in de trein ingebouwd is. Dit systeem staat bekend als RC (Remote Controlled). Het voordeel van deze bediening is dat meerdere treinen tegelijk bediend kunnen worden zonder dat gebruikgemaakt hoeft te worden van elektrische schakelingen. Daarnaast is dit systeem goedkoper te produceren en lager in prijs. In 2007 maakte LEGO bekend dat de 9V en RC productlijnen stopgezet worden en dat men overstapt op een systeem dat gebruikmaakt van het LEGO Power Functions systeem.

Het 9V tijdperk (1990-2007)

In 1990 werd van 12 volt overgestapt op 9 volt, de stroomvoorziening liep nu direct via de rails waarop ook de wielen rijden. Hiermee wordt de spanning waarop de treinen rijden gelijkgetrokken met andere LEGO-toepassingen zoals motoren, licht en geluid. Met deze overstap heeft LEGO ook de mogelijkheid opgegeven om zaken op afstand te bedienen. De reden hierachter was dat LEGO alle productlijnen simpeler wilde maken.

Het grijze tijdperk (1980-1990)

In 1980 werden de treinen compleet herzien. Het gehele thema werd realistischer. De rails waren vanaf dat moment grijs met donkergrijze dwarsliggers. De transformator ondersteunde elektrisch bestuurbare wissels, seinen, ontkoppelaars en overwegen. De treinen zelf werden realistischer en de wagons werden langer, al kwamen de verhoudingen niet in de buurt bij die van echte treinen.

Het blauwe tijdperk (1966-1979)

De eerste trein was de set 080 die in 1966 geïntroduceerd werd. Deze trein werd met de hand aangedreven. Set 115 werd aangedreven door een 4,5 volt motor met batterijen. De sets vanaf 720 (1969) reden op 12 volt, met stroomvoorziening via de rails. De stroomvoorziening kwam vanaf een transformator via een extra onderdeel dat tussen de normale rails geplaatst werd.

Over LEGO treinen

Met de LEGO trein is er eindeloos te variëren. Je kind maakt er bijvoorbeeld een simpele baan om met een bijpassende treinrails. De LEGO trein past natuurlijk ook perfect bij andere onderdelen van LEGO. Zo maakt de stoere innovator er een vliegende trein van met een paar vleugels van een LEGO helikopter of vliegtuig. Of maakt een dierenvriend er een dierentrein van – tjoeketjoek naar de boerderij! Kortom: de mogelijkheden reiken zo ver als de hoeveelheid LEGO blokjes die er op de wereld zijn. En dat zijn er echt een heleboel!

https://pixabay.com/photos/lego-train-toy-male-plastic-1599991/