in

LEGO trein; alles wat jij wilt weten!

LEGO trein

De LEGO trein; als jaren een van de populairste LEGO sets in Nederland! Heel veel mensen hebben een LEGO trein en iedereen heeft er wel eens mee gespeeld. De eerste LEGO trein is van 1966 en sindsdien is de legotrein razend populair gebleven! Wij vertellen je graag wat actuele informatie over de treinen en verderop lees je ook de geschiedenis.

Nieuwste LEGO treinen 2022

**update mei 2022** Er zijn twee nieuwe LEGO City treinen uit!

Binnenkort niet meer verkrijgbaar

Wat een goed nieuws dat er twee nieuwe LEGO City treinen verkrijgbaar zijn. Dat betekent wel dat de twee treinen uit 2018 uit de collectie gaan. Dat zijn deze treinen; de 60197 Passagierstrein en de 60198 Vrachttrein.

Extra’s erbij kopen

Naast de lego treinen kun je altijd extra rails kopen of vragen op jouw verlanglijstje. Van rails kun je nooit genoeg hebben! Ook kun je extra wissels kopen.

Weetjes over LEGO treinen

  • Er zijn natuurlijk heel veel treinset, zoals de 60051 LEGO© City Hogesnelheidstrein, de 60098 LEGO City Zware Goederen Vrachttrein en de 60052 LEGO City Vrachttrein. Deze zijn inmiddels helaas niet meer in de collectie, ze worden niet meer gemaakt door LEGO. Je kunt ze soms nog wel kopen, maar hou er dan wel rekening mee dat de prijzen dan een stuk hoger zijn dan de adviesprijs.
  • Aangezien er in 2022 twee nieuwe treinen zijn uitgebracht, gaat dit ook gebeuren met de 60197 Passagierstrein en de 60198 Vrachttrein.
  • In Nederland is er altijd veel vraag geweest naar extra sets die je met de legotrein kunt combineren. Want hoe leuk is het, als je als kind de lego city trein voor jouw verjaardag of als Sinterklaas cadeau krijgt; als je dan aan opa en oma ook nog om bijpassende sets kunt vragen. En er is naar ons geluisterd; in mei 2022 is er een LEGO treinstation uitgebracht als set.
  • Vooral in Nederland en Duitsland is het thema LEGO City trein erg populair; Nederland is ook echt een treinenland. In andere landen vinden ze treinen; en dus ook de LEGO City trein veel minder leuk.

Geschiedenis van de LEGO treinen

De eerste trein werd in 1966 als set uitgebracht; dat is dus al bijna 50 jaar geleden! In de loop der jaren hebben de LEGO treinen heel wat ontwikkelingen meegemaakt; wat voor en nadelen heeft. Wij hebben een stukje legotrein geschiedenis voor je op een rij gezet.

Het blauwe tijdperk (1966-1979)

De eerste trein was de set 080 die in 1966 geïntroduceerd werd. Deze trein werd met de hand aangedreven. Set 115 werd aangedreven door een 4,5 volt motor met batterijen. De sets vanaf 720 (1969) reden op 12 volt, met stroomvoorziening via de rails. De stroomvoorziening kwam vanaf een transformator via een extra onderdeel dat tussen de normale rails geplaatst werd.

Het grijze tijdperk (1980-1990)

In 1980 werden de treinen compleet herzien. Het gehele thema werd realistischer. De rails waren vanaf dat moment grijs met donkergrijze dwarsliggers. De transformator ondersteunde elektrisch bestuurbare wissels, seinen, ontkoppelaars en overwegen. De treinen zelf werden realistischer en de wagons werden langer, al kwamen de verhoudingen niet in de buurt bij die van echte treinen.

Het 9V tijdperk (1990-2007)

In 1990 werd van 12 volt overgestapt op 9 volt, de stroomvoorziening liep nu direct via de rails waarop ook de wielen rijden. Hiermee wordt de spanning waarop de treinen rijden gelijkgetrokken met andere LEGO-toepassingen zoals motoren, licht en geluid. Met deze overstap heeft LEGO ook de mogelijkheid opgegeven om zaken op afstand te bedienen. De reden hierachter was dat LEGO alle productlijnen simpeler wilde maken.

Infraroodbesturing (2006-2010)

Om de bediening nog eenvoudiger te maken is in 2006 een afstandsbediening (infrarood) geïntroduceerd. Hiermee is de stroomvoorziening weer terug bij het oude systeem van een batterijhouder die in de trein ingebouwd is. Dit systeem staat bekend als RC (Remote Controlled). Het voordeel van deze bediening is dat meerdere treinen tegelijk bediend kunnen worden zonder dat gebruikgemaakt hoeft te worden van elektrische schakelingen. Daarnaast is dit systeem goedkoper te produceren en lager in prijs. In 2007 maakte LEGO bekend dat de 9V en RC productlijnen stopgezet worden en dat men overstapt op een systeem dat gebruikmaakt van het LEGO Power Functions systeem.

Power Functions (2010-2019)

Power Functions is een systeem dat ontwikkeld is door LEGO om via infrarood afstandsbediening verschillende elementen aan te sturen. De belangrijkste toepassing is het aansturen van motoren maar ook verlichting kan aangestuurd worden.
Het systeem bestaat uit een afstandsbediening met twee bedieningshendels die beide drie standen kennen (neutraal, voor, achter). De afstandsbediening kan gebruikmaken van vier kanalen zodat vier ontvangers aangestuurd kunnen worden, op alle kanalen kunnen twee functies aangesloten worden. Voor de treinen wordt er een afstandsbediening met twee draaiknoppen gebruikt deze kent in totaal veertien standen, zeven vooruit en zeven achteruit en er zit een stopknop op, ook deze afstandsbediening kan vier kanalen en twee functies per kanaal aansturen. In het aan te sturen object wordt een batterijhouder met aan/uitschakelaar ingebouwd. Via een kabel wordt elektrische energie geleverd aan een infrarood-ontvanger die na ontvangst van een signaal het aangesloten object (motor, lampje) inschakelt.

Over LEGO treinen

Met de LEGO trein is er eindeloos te variëren. Je kind maakt er bijvoorbeeld een simpele baan om met een bijpassende treinrails. De LEGO trein past natuurlijk ook perfect bij andere onderdelen van LEGO. Zo maakt de stoere innovator er een vliegende trein van met een paar vleugels van een LEGO helikopter of vliegtuig. Of maakt een dierenvriend er een dierentrein van – tjoeketjoek naar de boerderij! Kortom: de mogelijkheden reiken zo ver als de hoeveelheid LEGO blokjes die er op de wereld zijn. En dat zijn er echt een heleboel!

dummy ad 728x90 1 - LEGO trein; alles wat jij wilt weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LEGO Speelgoed van het Jaar 2021

LEGO Speelgoed van het Jaar 2021

Tissue box van LEGO