in

Minifiguren sparen

minifiguren sparen

Ben jij ook zo’n fan van de LEGO minifiguren? In onze tijd in de winkel hebben wij ontdekt wat voor een bijzondere wereld dit is en ik vertel je er graag meer over!

Het sparen van Minifigures

LEGO minifiguren zijn al tientallen jaren een geliefd onderdeel van de iconische LEGO-sets. Deze kleine figuurtjes hebben de kracht om onze verbeelding te stimuleren en onze creativiteit te laten bloeien. De LEGO Minifiguur zoals we die nu kennen, werd voor het eerst geïntroduceerd in 1978. In 2010 kwam de eerste verzamel serie uit en deze minifiguurtjes zijn altijd erg populair!

Over de minifigure series

Voor vele LEGO-fans is het verzamelen van minifiguren een boeiende en lonende hobby geworden. In 2010 kwam de eerste serie uit en dit was gelijk erg populair. In deze serie bevatte een diverse mix van minifiguren, waaronder een cowboy, ninja, astronaut, en cheerleader.
De poppetjes zitten in dichte zakjes, en alle onderdelen zitten los. Je weet dus niet welk figuurtje je hebt, maar je wilt ze natuurlijk wel allemaal.

De aantrekkingskracht van LEGO Minifiguren

LEGO minifiguren werden voor het eerst geïntroduceerd in 1978 en sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een integraal onderdeel van de LEGO-ervaring. Wat ooit begon als simpele poppetjes met een beperkt aantal variaties, is uitgegroeid tot een uitgebreide verzameling van karakters, van klassieke thema’s zoals ruimtevaart en middeleeuws tot gelicentieerde figuren uit populaire films en series. Deze diversiteit heeft bijgedragen aan de aantrekkingskracht van minifiguren onder zowel kinderen als volwassenen.

Het voelen van zakjes

Voor fanatieke verzamelaars die een specifiek minifiguur willen bemachtigen, kan het gevoel van zakjes een handige strategie lijken. Omdat elke minifiguur unieke onderdelen heeft, zoals hoofden, accessoires, en soms speciale elementen, kunnen ervaren verzamelaars vaak de figuur identificeren door het zakje subtiel te betasten. Door te leren welke onderdelen kenmerkend zijn voor specifieke minifiguren, kunnen verzamelaars de kans vergroten om hun gewenste figuur te vinden zonder deze per ongeluk te dubbel te kopen.
Bij ons in de winkel gebeurde dit ook heel erg vaak! Sterker nog; vooral onze jongste was hier erg goed in. Sommige winkels verkopen de minifigures ook los, persoonlijk vind ik dat dit de charme van het sparen weghaalt. Maar dat zal iedereen weer anders zien.

De kritiek erop

Hoewel het voelen van zakjes een wijdverbreide praktijk is onder LEGO-minifiguurverzamelaars, roept het ook enkele ethische vragen op. Ik kan je vertellen dat sommige ‘verzamelaars’ hier erg ver in gingen. Verzamelaars kun je het eigenlijk niet eens meer noemen; meer handelaren. Sommige figuurtjes waren veel populairder dan anderen en dus ook meer ‘waard’. Voor sommige mensen is het een sport om deze figuurtjes er als eerste uit te halen en met veel winst te verkopen. En dat is natuurlijk zonde voor de jonge kinderen, die ook graag zo’n figuurtje willen hebben, maar er geen 15 of 20 euro voor over hebben.

Bovendien kan het constant voelen en knijpen in de zakjes leiden tot beschadiging van de inhoud, vooral bij verzamelaars die minder subtiel te werk gaan. Er zijn daarom ook veel winkel die het niet toelaten, het ‘voelen’ van de zakjes.

Overzicht van de minifigure series

 1. LEGO Minifiguren Series 1: Uitgebracht in 2010, deze serie bevatte een diverse mix van minifiguren, waaronder een cowboy, ninja, astronaut, en cheerleader.
 2. LEGO Minifiguren Series 2: Verschenen in 2010, deze serie omvatte karakters zoals een mimespeler, surfer, vampier, en disco-kampioen.
 3. LEGO Minifiguren Series 3: Uitgebracht in 2011, deze serie introduceerde onder andere een gorilla-kostuum drager, hula-danseres, rapper, en een buitenaards wezen.
 4. LEGO Minifiguren Series 4: Verschenen in 2011, deze serie had een mix van figuren, zoals een schaatsster, punk rocker, surfer meisje, en een Viking-krijger.
 5. LEGO Minifiguren Series 5: Uitgebracht in 2011, deze serie bevatte onder andere een dwergkrijger, holbewoner, Egyptische koningin, en een snowboarder.
 6. LEGO Minifiguren Series 6: Verschenen in 2012, deze serie omvatte figuren zoals een flamencodanseres, mecha-ruiter, sleepwagenchauffeur, en een alien.
 7. LEGO Minifiguren Series 7: Uitgebracht in 2012, deze serie introduceerde onder andere een zeekapitein, bruid, aztekenkrijger, en een rocker meisje.
 8. LEGO Minifiguren Series 8: Verschenen in 2012, deze serie had een mix van figuren, zoals een verpleegster, avonturier, zakkenroller, en een robot piraat.
 9. LEGO Minifiguren Series 9: Uitgebracht in 2013, deze serie bevatte onder andere een Hollywood-ster, Romeinse keizer, cycloop, en een strandwacht.
 10. LEGO Minifiguren Series 10: Verschenen in 2013, deze serie omvatte karakters zoals een beroemde schilder, medusa, zeevisser, en een sad-clown.
 11. LEGO Minifiguren Series 11: Uitgebracht in 2013, deze serie introduceerde onder andere een Yeti, pretzelmeisje, sprookjesprinses, en een schaatskampioen.
 12. LEGO Minifiguren Series 12: Verschenen in 2014, deze serie had een mix van figuren, zoals een Spartaanse krijger, ruimteheldin, Duitse tovenaar, en een gamer.
 13. LEGO Minifiguren Series 13: Verschenen in 2015, deze serie omvatte onder andere een Egyptische krijger, cycloonmeisje, hotdog-verkoper, en een samoerai.
 14. LEGO Minifiguren Series 14 (Monsters): Uitgebracht in 2015, deze serie had een mix van monsterlijke figuren, zoals een weerwolf, vliegende aap, vampier, en een zombie-kok.
 15. LEGO Minifiguren Series 15: Verschenen in 2016, deze serie introduceerde onder andere een astronaut, krijger vrouw, juwelendief, en een haaienman.
 16. LEGO Minifiguren Series 16: Uitgebracht in 2016, deze serie bevatte figuren zoals een ijskoningin, babysitter, hikkende man, en een woestijnstrijder.
 17. LEGO Minifiguren Series 17: Uitgebracht in 2017, deze serie introduceerde onder andere een elfje, retro ruimtevaarder, vlindermeisje, en een hotdog-verkoper.
 18. LEGO Minifiguren Series 18 (Party): Uitgebracht in 2018, deze serie had een mix van feestelijke figuren, zoals een cactus, vuurwerkjongen, klassieke politieagent, en een taartmeisje.
 19. LEGO Minifiguren Series 19: Uitgebracht in 2019, deze serie introduceerde onder andere een programmeur, brandweervrouw, vleermuisman, en een mountainbiker.
 20. LEGO Minifiguren Series 20: Uitgebracht in 2020, deze serie had een mix van figuren, zoals een piraat meisje, ruimtefan, kampioensgymnast, en een pizzabakker.
 21. LEGO Minifiguren Series 21: Uitgebracht in 2021, deze serie introduceerde onder andere een pug hondje, centaur-krijger, cabaretzangeres, en een bijenmeisje.
 22. LEGO Minifiguren Series 22 71032 (December 2021)
 23. LEGO Minifiguren Series 23 71034 (Juni 2022)
 24. LEGO Minifiguren Series 24 71037 (December 2022)

Speciale uitgaven van minifiguren

 1. LEGO Minifiguren The Simpsons Series: Uitgebracht in 2014, deze speciale serie bevatte iconische personages uit de populaire animatieserie The Simpsons.
 2. LEGO Minifiguren Disney Series: Deze serie werd in mei 2016 gelanceerd en bevatte minifiguren van beroemde Disney-personages uit verschillende Disney-films en -franchises. Enkele van de geliefde figuren die in deze serie verschenen zijn onder andere Mickey Mouse, Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy, Buzz Lightyear, Mr. Incredible, Syndrome, Alice, het Beest, Captain Hook, Maleficent, en vele anderen.
 3. LEGO Minifiguren The LEGO Batman Movie Series: Verschenen in 2017, deze speciale serie bevatte personages uit de LEGO Batman-film.
 4. LEGO Minifiguren The LEGO Ninjago Movie Series: Verschenen in 2017, deze speciale serie bevatte figuren uit de LEGO Ninjago-film.
 5. LEGO Minifiguren The LEGO Movie 2 Series: Verschenen in 2019, deze speciale serie bevatte personages uit de LEGO Movie 2.
 6. LEGO 71024 Disney Series 2
 7. LEGO Minifiguren DC Super Heroes Series: Verschenen in 2020, deze speciale serie bevatte bekende personages uit het DC Comics-universum.
 8. LEGO Minifiguren Looney Tunes Series: Verschenen in 2021, deze speciale serie bevatte beroemde personages uit de Looney Tunes-cartoons.
 9. LEGO Minifiguren Marvel Studios Series: Verschenen in 2021, deze speciale serie bevatte bekende personages uit het Marvel Cinematic Universe.
 10. LEGO Minifiguren Series 71033 (Mei 2022)
 11. LEGO Minifiguren Series 71038 (Mei 2023)

Leuke feitjes

 1. Zeldzame Figuren: Sommige minifiguren uit eerdere series zijn zeldzaam geworden en hebben daardoor een hoge verzamelwaarde. Bijvoorbeeld, de “Mr. Gold” minifiguur uit Serie 10 was zo zeldzaam dat er wereldwijd slechts 5.000 van werden gemaakt. Deze figuur, volledig bedekt in goud, werd een waardevol verzamelobject.
 2. Fouten in Productie: Af en toe zijn er fouten opgetreden tijdens de productie van minifiguren, wat resulteerde in variaties die zeldzaam en zeer gewild zijn bij verzamelaars. Bijvoorbeeld, in Serie 6 was er een productiefout waarbij de Statische Geleider een ruimtehelm had in plaats van zijn gebruikelijke hoed. Deze variatie staat nu bekend als de “Galaxy Patrol Misprint.”
 3. Verborgen Accessoires: Sommige minifiguren in de series bevatten verborgen accessoires die niet meteen zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld, de Serie 7 Hippie heeft een gitaar verstopt achter zijn rug, terwijl de Serie 11 Yeti een kleine sneeuwpop bij zich heeft.
 4. Unieke Elementen: Met de introductie van nieuwe minifiguren komen vaak unieke LEGO-elementen, gedrukte tegels of accessoires die eerder niet beschikbaar waren. Deze exclusieve elementen worden soms zeer gewild bij bouwers en verzamelaars.

Welke minifiguren zijn er veel geld waard

De waarde van LEGO minifiguurtjes kan sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals zeldzaamheid, vraag van verzamelaars en de conditie van het figuurtje. Sommige minifiguren zijn meer geld waard dan andere vanwege hun beperkte beschikbaarheid, speciale edities, of unieke kenmerken. Hier zijn enkele voorbeelden van LEGO minifiguurtjes die veel geld waard kunnen zijn:

 1. “Mr. Gold”: De zeldzame “Mr. Gold” minifiguur uit LEGO Minifiguren Serie 10 was een van de meest gewilde en waardevolle figuren. Met een beperkte oplage van slechts 5.000 stuks wereldwijd, zijn exemplaren van deze figuur voor aanzienlijke bedragen verkocht op de secundaire markt.
 2. “Circus Clown”: De “Circus Clown” uit LEGO Minifiguren Serie 1 is een andere zeer waardevolle minifiguur. Hij is een van de allereerste minifiguren die werden uitgebracht en is daardoor gewild onder verzamelaars.
 3. “Twee Gezichten”: Deze minifiguur van de schurk “Twee Gezichten” uit de LEGO Batman Movie Series wordt vaak hoog gewaardeerd vanwege de populariteit van het personage en de nauwe band met de Batman-franchise.
 4. “Boba Fett” en andere zeldzame Star Wars Figuren: Bepaalde Star Wars minifiguren, zoals “Boba Fett” uit specifieke sets, kunnen veel geld waard zijn vanwege de enorme populariteit van de Star Wars-franchise en de beperkte oplage van sommige sets.
 5. Promotionele Minifiguren: Minifiguren die werden uitgedeeld tijdens speciale evenementen, promoties of als exclusieve geschenken kunnen een hoge waarde hebben omdat ze moeilijk te verkrijgen zijn.

Het is belangrijk op te merken dat de waarde van LEGO minifiguren kan fluctueren en dat de markt voor verzamelobjecten onderhevig is aan trends en veranderingen. Als je geïnteresseerd bent in het verzamelen van waardevolle minifiguren, is het verstandig om onderzoek te doen naar de huidige waarde en de betrouwbaarheid van de bronnen waaruit je de figuurtjes wilt aanschaffen. Verzamelobjecten kunnen soms een risicovolle investering zijn, dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je waardevolle minifiguren aanschaft.

Conclusie

Het sparen van LEGO minifiguren is een boeiende hobby die mensen van alle leeftijden verbindt. De verrassing van het ontdekken van een nieuwe figuur blijft een van de grootste geneugten van het verzamelen. Hoewel het voelen van de zakjes een legitieme strategie is die sommige verzamelaars gebruiken om specifieke minifiguren te vinden, is het belangrijk om ook de ethische aspecten ervan te overwegen en te respecteren dat niet alle LEGO-liefhebbers deze praktijk ondersteunen.

Uiteindelijk draait het bij het verzamelen van LEGO minifiguren om het plezier en de passie voor deze iconische speelgoedfiguurtjes. Of je nu de zakjes voelt of de verrassing omarmt, het belangrijkste is dat je geniet van de reis naar het bouwen van je unieke LEGO-minifiguurverzameling.

 

 

 

lego city

LEGO City

Hoe maak je stop motion filmpjes met LEGO?

Hoe maak je StopMotion filmpjes met LEGO