in

LEGO Technic

Inhoud toon

LEGO Technic bestond in 2017 alweer 40 jaar! Dat jaar kwamen er speciale sets uit en zelfs een speciaal LEGO steentje. Anna 2022 is LEGO Technic alweer 45 jaar oud en ook al 45 jaar een succes onder serieuze LEGO bouwers, jong en oud. Graag vertellen wij je meer over LEGO Technic!

LEGO Technic

Het thema LEGO Technic heeft sets die een serieuze uitdaging zijn voor ervaren LEGO bouwers. Met elementen als echt werkende wielophanging en pneumatiek, kunnen wat oudere kinderen – en volwassenen – allerlei voertuigen en andere machines met realistische functies bouwen. Hierbij kun je denken aan automatisch bewegende deuren, tot echte vierwielaandrijving. De sets zijn heel diverse; denk bijvoorbeeld aan een grote kraan, een stuntmotor of een moderne supercar.

Nieuwe van LEGO Technic

Twee in een sets

De meeste sets zijn twee in een; dat wil zeggen dat je met dezelfde elementen ook nog een ander model kunt bouwen. Dit zorgt voor nog meer bouwplezier! De instructie voor het tweede model kun je in principe online vinden. Ook zijn er sets die je samen tot een derde, grotere versie kunt combineren.

 

Leeftijd advies LEGO Technic

De bouwsets van Technisch LEGO hebben een hoger bouwniveau en LEGO geeft daarom als advies de leeftijd van 7 tot 16 jaar. Dit betekent overigens niet dat de sets geen uitdaging zijn voor volwassenen; want Technic LEGO is juist heel erg populair onder volwassenen! Wat ons betreft is het dus zeker niet tot 16 jaar, maar voor iedereen vanaf een jaar of 7. Hierbij geldt natuurlijk ook dat er ook jongere kinderen zijn die de met de sets aan de slag kunnen.

Technisch LEGO thema’s

Alles sets van Technic LEGO zijn van technische aard. De overeenkomst is dat er mechanische onderdelen gebruikt worden om de modellen op de een of andere wijze te laten bewegen. Nagenoeg alle bouwdozen hebben instructies voor een alternatief of gemotoriseerd model. Er zijn echter enkele thema’s te herkennen:

  • Bouwvoertuigen, zoals heftrucks en kranen
  • Landbouwvoertuigen, met name trekkers
  • Transport, met name vrachtwagens
  • Auto’s en racewagens

Power Functies

Met de Power Functies komen de machines in beweging en kun je ze met de afstandsbediening bedienen.

Leuke weetjes

  • LEGO Technic bestaat sinds 1977, maar wordt pas sinds 1986 LEGO Technic genoemd.
  • De eerste series van LEGO Technic werden verkocht onder de naam RADAR. De (gele, rode en blauwe) tandwielen hadden grovere tanden dan de huidige grijze tandwielen. Verder waren de assen wit (tegenwoordig zwart en lichtgrijs) en de nippels rood (tegenwoordig grijs).
  • In Nederland wordt het vaak ook technisch LEGO genoemd.

LEGO Technic voor kinderen

Met LEGO Technic kunnen kinderen geavanceerde en realistische objecten bouwen, zoals tandwielsystemen, zuigermotoren, stuurmechanismen en echt werkende kranen. Er zijn sets voor kinderen vanaf 7 jaar, maar de meeste sets zijn voor kinderen vanaf 8- 12 jaar. Natuurlijk zijn ze ook leuk voor jongere kinderen; de leeftijd is echt een adviesleeftijd. En komt jouw zoon of dochter er toch niet uit; het is natuurlijk ook heel leuk om samen te bouwen.

LEGO Technic voor volwassenen

De grootste sets zijn voor de leeftijd van 12-16 jaar, maar in de praktijk worden deze sets vooral door volwassenen gekocht. Logisch, kinderen moeten vaak ook wel heel lang sparen voor zo’n mooie set. En laat je vooral niet misleiden door de leeftijd 12-16 jaar; de meeste volwassenen vinden deze sets echt nog een hele grote uitdaging!

Al ruim 40 jaar

De serie werd in 1977 geïntroduceerd onder de naam Expert Builder en is in 1986 omgedoopt tot LEGO Technic. Tot op de dag van vandaag is Technic een zeer gewilde collectie bij de bouwfanaten en aanhangers van LEGO. De moeilijkheidsgraad ligt relatief hoog, wat voor veel mensen een echte uitdaging vormt.

 

Technisch LEGO

LEGO vliegtuig