in

In memoriam: Hoe LEGO-minifiguren de wereld overnamen

Bij de naam Jens Nygaard Knudsen gaat waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Toch kent iedereen zijn bedenksel, er zijn er namelijk ruim acht miljard(!) van op de wereld. Jens, de bedenker van het originele gele LEGO-minifiguur, is op 19 februari 2020 overleden. Toen hij in de jaren 70 actief was bij LEGO had hij nooit kunnen bedenken dat zijn LEGO-minifiguur zó groot zou worden.

Eerste design

Het poppetje zoals wij het nu kennen is ruim vijftig keer aangepast voordat het daadwerkelijk uitgebracht werd. Over dit ontwerptraject deed hij ruim drie jaar en wij als fans leerden het minifiguurtje in 1978 kennen. Sindsdien is het ontwerp van het minifiguur nauwelijks meer aangepast, wel duurt het ontwerpen van een nieuw figuur duurt nog steeds meer dan een jaar! Wist je trouwens dat het elf jaar duurde voordat de minifiguren een andere gezichtsuitdrukking kregen? Kapitein Red Beard was in 1989 het eerste figuur met een ander gezicht, zo had hij vanzelfsprekend een rode baard en een ooglapje. Op het moment van schrijven zijn er al ruim 700 varianten op het originele hoofd.

Andere varianten

1990 was een bijzonder jaar voor LEGO, zo stapten zij voor het eerst af van de originele benen, het was nu mogelijk om jurken te produceren! Wel bleef de hoogte van de figuren exact gelijk aan alle figuren. De figuren zijn traditioneel namelijk even lang als een 2 bij 4 LEGO blokje. Hier kwam pas in 2002 verandering in toen LEGO een versie van de Star Wars Yoda uitbracht. Deze is typerend zó klein dat ze er niet meer onderuit konden. Door de samenwerking met Star Wars kwamen tevens de eerste figuren uit ‘de echte wereld’ tot leven. Nu zijn er al talloze bekende mensen nagemaakt. Je hoeft jouw favoriete acteur of zanger maar te googelen en met de zoekterm LEGO erachter kom je vast goed terecht.

Wereldbevolking

Er worden jaarlijks meer dan 750 miljoen figuren gemaakt, dit zijn er meer dan 23 per seconde! Dat de LEGO-minifiguren de wereld hebben overgenomen is wel duidelijk: er zijn op het moment meer LEGO-minifiguren dan mensen op de wereld. Bovendien hebben de minifiguren al veel meer van de wereld gezien. Zo gingen er in 2016 minifiguren mee met de Jupiter Probe. Zij hebben Jupiter dus eerder dan welk levend wezen dan ook gezien.
Bedankt, Jens!

Officiële LEGO winkels komen naar Nederland

LEGO Masters Nederland