in

Duplo

Duplo: iedereen kent de ‘grote blokken’ van LEGO; waar kinderen vanaf 1,5 jaar al mee kunnen spelen. Deze bouwstenen bestaat al sinds 1969. Zoals gezegd zijn de ze groter dan de gewone LEGO-steentjes en bevatten geen kleine onderdelen (inslikkingsgevaar). Daarom  is het erg populair bij kinderen van ca. 1,5 tot  zo’n 4-5 jaar!

Tweemaal

Wist je dat Duplo het Latijnse woord voor Tweemaal is. De Duplostenen zijn namelijk in alle richtingen precies twee keer zo groot zijn als de normale elementen, kunnen ze tot op zekere hoogte door elkaar worden gebruikt. Ze kunnen dus niet ingeslikt worden, wat heel belangrijk is in deze leeftijdsgroep. Bovendien zijn de blokken onverslijtbaar en goed schoon te maken, zelfs in de wasmachine. Net als LEGO hadden de Duploblokken oorspronkelijk alleen de kleuren blauw, groen, rood en geel. Later zijn er ook andere kleuren op de markt gekomen

Mooiste thema’s

In de loop der jaren zijn er al veel populaire thema’s geweest en sommige thema’s komen ook weer regelmatig terug. Hierbij kun je denken aan het politie thema en de brandweer.  Ook (piraten)schepen, vliegtuigen, helikopters en kastelen zijn altijd populair. In de latere series komen bekende kinderthema’s terug, zoals Winnie de Poeh, Mickey Mouse, Batman, Prinsessen Duplo en nog veel meer. Voor de allerkleinsten was er Duplo met grote bolle noppen onder de naam Duplo Baby (voorheen Primo). Met dit thema werd in 2006 gestopt.

Duplo bouwplaat

Op dit moment heeft LEGO één Duplo bouwplaat in de collectie; 2304 LEGO Duplo grondplaat groen. Deze is een tijdje niet door LEGO geleverd, waardoor iedereen op zoek was naar deze bouwplaat. Inmiddels is hij weer goed leverbaar.

Duplo trein

Oneindig populair; de Duplo trein! Voor nog geen vijftig euro koop je een basis treinset, compleet met een locomotief met geluidseffecten, een wagon, rails, een station en uiteraard een conducteur. De hele kleintjes zullen nog even geholpen moeten worden om deze set in elkaar te zetten, maar laat je kind ook vooral zijn eigen fantasie laten werken. Ook als kinderen allang uit de Duploleeftijd zijn, dan blijft dit een hele mooie set. Een leven lang plezier met dit fantastische speelgoed, want het is niet kapot te krijgen, dus heel veel later…. spelen je kleinkinderen er weer mee.

Duplo 50 jaar

In januari 2019 bestond LEGO Duplo alweer 50 jaar! Een geweldige mijlpaal; er is tenslotte maar weinig speelgoed wat deze leeftijd haalt. Zie hieronder een leuke info graphic met weetjes over Duplo. Wist je dat de eerste figuurtjes in 1977 uitkwamen? Die zagen er nog wel heel anders uit als dat wij ze kennen! De figuurtjes die in 1983 uitkwamen lijken er al iets meer op. In 1983 kwam de eerste trein uit, een duwtrein. 10 jaar later kwam de eerste elektrische Duplo trein uit! Dit en meer lees je dus in dit overzicht.

lego of duplo wassen

Hoe was je LEGO of Duplo?

Duplo boerderij