Als er in huis veel met LEGO gebouwd wordt is het onvermijdelijk dat je op den duur een keer op een van de blokjes stapt. De pijn is verschrikkelijk en het gevoel kennen wij allemaal, maar hoezo doet het stappen op een blokje zo veel pijn?
Gevoelige voeten
Om te beginnen is de onderkant van de voeten een van de gevoeligste plekjes van het lichaam, de gevoeligheid is vergelijkbaar met de ogen, lippen en handpalmen. De onderkant van de voeten is zo gevoelig omdat deze altijd aan het werk is, zo voelen de voeten aan op wat voor ondergrond wij ons bevinden en deze informatie spelen ze door naar de hersenen. Zonder deze informatie weten wij niet hoe de grond onder ons gevormd is en zouden wij constant struikelen.
Nu klinkt het logisch dat er voorzichtig met scherpe objecten om wordt gegaan, zo bergen wij messen en andere objecten veilig op. LEGO wordt daarentegen vaak over de vloer heen gegooid zonder dat wij daar de risico’s van inzien, de zijkanten van een blokje zijn namelijk heel erg scherp. Door deze roekeloosheid is de kans dat je een keer op een blokje gaat staan veel groter.
Heel veel gewicht
Daarnaast kan één LEGO-blokje zo’n 432 kg aan gewicht aan voordat het in elkaar zal zakken, wanneer iemand dus op een blokje gaat staan zal er met het blokje niets gebeuren. Wel wordt de druk die hierbij vrijkomt teruggestuurd naar de onderkant van de voet, dit omdat het blokje zelf niet zal reageren op de vrijgekomen druk.
Een kort voorbeeldje: stel dat iemand van 75kg op een LEGO-blokje gaat staan. De ontstane druk kan je berekenen door het gewicht van de persoon (in Newton) te delen door het oppervlak van het blokje. Een 2×2 LEGO-blokje heeft een oppervlakte van 0,000225 m2. De druk in dit voorbeeld is dan: 734/0,000225 = 3.262.222 pascal. Dit is 32(!) keer zo veel dan de druk die de voet voelt als hij rust op de grond. Daar komt bij dat de druk die vrijkomt maar op één plek van de voet neerkomt. Als iemand zijn voet aan het rusten is wordt de druk over de gehele voet verdeeld.
Eigenlijk ontstaat de pijn dus door een samenkomst van drie factoren. Een LEGO-blokje is keihard en kan veel aan voordat het in elkaar zal zakken, daarentegen is een voetzool juist een van de gevoeligste plekjes van ons lichaam. Als op een specifiek punt van deze zool een enorme hoeveelheid aan druk wordt losgelaten zorgt dit voor extreme pijn.
Dat je het even weet 🙂