in

LEGO Bell Boeing V-22 Osprey 42113

De LEGO Technic Bell Boeing V-22 Osprey 42113 set is een week na de oorspronkelijke releasedatum al een van de meest waardevolle collector-items aller tijden. Dit is nog opmerkelijker wanneer je er achter komt dat de set helemaal nooit is uitgebracht. De LEGO set is 10 dagen voor de release namelijk gecanceld. De V-22 Osprey set is vanzelfsprekend gebaseerd op het V-22 Osprey militaire toestel. Dit toestel is uniek omdat dit het eerste toestel ter wereld was dat zowel verticale als horizontale stuwkracht kon genereren. Zodoende kan het toestel zowel recht vooruit als recht omhoog vliegen.

Productie geannuleerd

De productie van de set verliep eigenlijk zoals normaal. De sets waren al gepubliceerd, de nodige reclame is uitgevoerd en de set staat zelfs al in het catalogusboekje! Het ging mis toen anti-oorlog activisten aangaven dat zowel Boeing als Bell tot een van de grootste producenten van militaire voertuigen behoren. LEGO gaf aan dat zij van mening waren dat dit voertuig voor goede doeleinden ingezet werd, namelijk bij reddingsoperaties en natuurrampen. De set is ook zo ingericht dat het overeenkomt met de ‘reddingsvariant’ van het toestel. Echter, de V-22 Osprey wordt voornamelijk gebruikt voor militaire doeleinden. Zo gaven de activisten ook aan dat dit toestel verantwoordelijk is voor ontelbaar veel doden. Bij de verkoop van een set gaat een percentage van de verkoopprijs naar Boeing en Bell. De activisten stellen dan ook dat iedereen die de set koopt meewerkt aan de productie van legervoertuigen.

Streng anti-oorlog protocol

LEGO kent een zeer streng anti-oorlog protocol. Misschien is het je wel eens opgevallen dat er geen leger-LEGO verkrijgbaar is, zelfs geen militaire voertuigen of hoogtepunten. Het verkopen van deze LEGO Techni Boeing Bell V-22 Osprey zou tegen de eigen regels ingaan. De set is dus 10 dagen voor de release teruggeroepen.

Ander LEGO Technic sets

Maar geen nood; er zijn natuurlijk nog genoeg andere LEGO Technic sets! Hieronder zie je er een aantal en een vollediger overzicht van technisch lego vind je hier.

 

LEGO huizen

LEGO voor vrouwen